8 лютого

ПРЕС-РЕЛІЗ Третя щорічна конференція проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» Програми DOBRE в ОТГ Харківської області

ПРЕС-РЕЛІЗ  Третя щорічна конференція проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» Програми DOBRE в ОТГ Харківської області   7 лютого 2020 року в Харкові відбулась ІІІ щорічна конференція проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні». Метою заходу було представлення результатів реалізації проєкту в 2019 році, обговоренню перспектив впровадження громадських бюджетів та інших інструментів демократії, активізації молодіжного руху і громадських організацій у громадах-партнерах Програми DOBRE в Харківській області у 2020 році. Під час конференції учасники від ОТГ-партнерів Програми USAID DOBRE, які активно були включені до проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», поділилися досвідом, враженнями та труднощами у формуванні доброчесності і прозорості урядування в своїх громадах. У роботі конференції також взяли участь представники Обласної ради, регіонального офісу Програми DOBRE, Харківського регіонального офісу Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, провідні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники об’єднаних територіальних громад, а також представники громадських організацій, фондів та донорських структур, представлених на Харківщині. Директор ХарРІ НАДУ, Президент ГС «Харківський університетський консорціум» Людмила Бєлова в своєму вітальному слові до учасників конференції відзначила, що залучення мешканців до розвитку громади є головним пріоритетом діяльності Громадської Спілки “Харківський університетський консорціум” в рамках програми DOBRE. З вітальним словом звернулась також начальник Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської обласної ради Олена Кулик, виконавчий директор Програми DOBRE у Центрально-Східному регіоні Андрій Нагорний, керівниця Харківського регіонального офісу Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe Оксана Черкас, керівник регіонального проєкту програми DOBRE Сергій Омелічкін. В панельній дискусії, присвяченій результатам та наслідкам реалізації проєкту в 2019-му році, взяли участь заступник голови Мереф’янська ОТГ Сергій Єршов, голова Старосалтівської ОТГ Едуард Коновалов, голова Малинівської ОТГ Микола Семер’янов та заступниця голови Золочівської ОТГ Оксана Верхогляд. Вони високо оцінили позитивний вплив тих змін, які відбуваються в їхніх громадах під час участі в проєкті, поділилися очікуваннями від подальшої співпраці, обмінялися думками про те, як ці зміни зробити сталими. В панельній дискусії, присвяченій впровадженню в громадах інструментів демократії, здебільшого обговорювали практику впровадження бюджету участі. Про те, що дає бюджет участі  віддаленим населеним пунктам та старостинським округам ОТГ, які виклики доводиться там долати при впровадженні бюджету участі, говорила в.о. старости Калиновецького старостинського округу Золочівської ОТГ Людмила Коваль.  Про   перший досвід реалізації проєктів-переможців конкурсу громадських проєктів, виклики, висновки, рекомендації розповіла Ірина Михайлик – член комісії з питань бюджету участі Мереф’янської ОТГ. Про    вплив бюджету участі на активізацію мешканців, згуртування громади розповідав заступник голови Малинівської ОТГ та голова комісії з питань бюджету участі Євген Чудний. Член комісії з питань бюджету участі Старосалтівської ОТГ Костянтин Гордієнко поділився досвідом за рахунок чого можна підвищити залученість мешканців до впровадження бюджету участі. В рамках панельної дискусії: ”Активізація молодіжного Руху», представники молоді з 4-х ОТГ обмінялися досвідом та презентували свої кращі практики. Під час дискусії представниця Золочівської ОТГ Дар’я Лебединець  презентувала досвід створення та розвитку молодіжного хабу, а Мереф’янської – Вероніка Чупріна, досвід діяльності молодіжної ради. Також було обговорено успіхи програми Молодіжний працівник ОТГ, про який розповіла Анна Цвєткова-Канюк. Підсумок дискусії підвела Валентина Антіпчук, яка розповіла про те, які перепони зустрічаються на шляху створення та функціонування молодіжних рад. Панельна дискусія закінчилася презентацією проектів програми на рік, серед яких стажування для молоді, моніторинг депутатів місцевих рад та освітні заходи для активістів. Наступною стала доповідь «Історія та успіхи Харківської філії Асоціації молодіжних центрів України» де Олексій Шаповалов та Ольга Перелигіна презентували досвід відкриття та роботи молодіжних хабів на прикладі хабу м. Первомайськ та Лозова. На панельній дискусії: “Підвищення інституційної спроможності локальних громадських організацій” обговорювалися питання розширення спектру діяльності ГО, зміцнення їх матеріально‑технічної бази, організаційної спроможності та залученість мешканців громади до їх діяльності. Руслан Дейнека – голова молодіжної ГО «Майбутнє Мерефи» розповів про те як залучати нових членів до діяльності ГО та використовувати ефективні інструменти підвищення рівня їх компетентностей. Віктор Нагайчук – представник ГО «СОФІМС», поділився досвідом формування комунікації назовні та всередині організації, яка може сильно посприяти успіху її діяльності, допомогти залучити більше людей та поширити ідею (місію) серед широкого загалу. Крістіна Мандач – член ГО «Добрі дії», акцентувала увагу на впровадженні бізнес-інструментів в діяльності ГО, зазначивши, що впроваджений проектний менеджмент в діяльність організації уже дає свої результати щодо отримання грантів на реалізацію проєктів, які є соціально значущими для громади. Тетяна Забейворота – член ГО «Золочівщина – територія розвитку» охоче поділилися досвідом впровадження такого механізму як фандрайзинг із залучення людей, організацій та коштів до вирішення проблем та захисту інтересів мешканців ОТГ. Досвідом впровадження подібних проектів у своїх областях поділилися Віталій Жеганський – керівник регіонального проєкту в Дніпропетровській області, який розповів про реалізацію місцевих ініціатив, розвиток молодіжної політики та інструментів демократії, та Максим Лисюк – експерт регіонального проєкту в Івано-Франківській області, який поділився цікавим досвідом моніторингу діяльності депутатів місцевих рад ОТГ, в яких вони працюють, силами молодіжних рад.   Захід організула Громадська спілка «Харківський університетський консорціум» – регіональний партнер Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) в Харківській області, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).   *** Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

IMGP8248

IMGP8255